esmaspäev, 13. august 2007

augustibluusi ootuses

Pilet juba aegsasti rahakotti torgatud, pleilisti on siginenud Canned Heati Best of kogumik, transport ja majutumine organiseeritud, 2006. aasta festivali pluus on pestud ja triigitud, keha on hakanud kuidagi imelikult kihelema ning jalad liiguvad tänaval juba iseenesest “walking pace” rütmis. Miks?

a) tsiteerin Valter Ojakääru epohhiloovat raamatut “Popmuusikast”, Tallinn, Eesti Raamat, 1983
“Neegerorjade töölaulud, spirituaalid ja bluus- need on afroameerika muusika vanimad avaldusvormid, millest on toitu saanud minstrelite muusika, rägtaim, dzäss, rock, ja – peamiselt viimase kolme vahendusel- lõpuks ka kogu meie sajandi popmuusika selle kõige laiemas mõistes. /…/ …bluus aga on oma improvisatsioonilise olemuse, väljenduslaadi, harmoonia ja meloodikaga toitnud dzässi ja rocki mõlema tekkest kuni tänapäevani.”

b) Mulle meeldib bluus. Enamasti laivis. Nii päris juured kui rockipakendis. Ma ei pea siin silmas nö klassikuid, mida praktiliselt iga endast lugupidav bluusibänd kaverdab (Sweet home Chicago, midagi Robert Johnsonilt). Minu jaoks on see hetk, emotsioon. Midagi mis on nüüd ja praegu ja mis on päris!
Gavin Kalani hip-hop bluus. Augustibluusil 2006 hiirvaikus kui Eugene Hideaway Bridges laval kitarriga üksinda laulma jäi, 2003. suvel varahommikul Riia vanalinnas mänginud tundmatu saksofonistist tänavamuusik. Improviseeritud poplugude töötlusjämm eelmisel aastal osakonna suvepäevadel kell 4 öösel. Kohapeal sündinud “Pakihoiubluus” 2004. folgi viimasel õhtul :D, noored tänavamuusikud kes mängisid Red Hot Chilli Peppersi “Under the bridge” Tallinna vanalinna tänaval eelmisel suvel kui seal üksinda aega parajaks tegin. 2004. suvel Läti bioloogide praksi külastades rongis mängitud pilli ja pullilugu "Läti naine". Jne, jne.

Kes soovib lähemalt bluusi ajalugu hoomata, siis soovitan lugeda järgmist ajakirja “Muusika”, milles seda humoorikalt ja põhjalikult tutvustab Bullfrog Browni kitarrist Andres Roots (ajakirjanikuharidusega väga andekas muusik!). Paari õuna eest võin isegi seda häädele inimestele kohe lugeda anda- see mul olemas.

Kui keegi väidab, et tegemist on surnud muusikaga soovitan soojalt kuulata mitmel korral ka Augustibluusil üles astunud Alaska Kalaneni hip-hop rütmilist soulilikku loomingut (veelparem kollektiivi The Soul Hustlers, kus Kalaneni assisteerib break-biiti luues DJ Hereill) või hankida endale eelmisel augustibluusil filmiprogrammi kavas olnud film, kus bluusi kombineeriti osavalt hip- hopiga.

Hoolimata sellest, et ürituse kesine eelarve jaksab kohale tuua ainult mõne tõsise tegija ning hulga ajatäitjatest teisejärgulisi kõrtsistaare.
Hoolimata sellest, et tõenäoliselt saab seegi kord koos Tartu, vabandust Eesti, bluusikorüfeedega kokku lugeda, mis kujuneb selleaastase “hittlooks”, mida esitavad praktiliselt kõik bändid (tõenäoliselt taaskord Mustang Sally või Sweet home Chicago või Hoochie coochie man ? Äkki on Red House`il seekord šanss? ).
Hoolimata sellest:
Kohtumiseni 17.- 18. augustil Haapsalus!
www.augustibluus.ee

kõrvadele :
www.myspace.com/thesoulhustlersmusic
www.myspace.com/alaskakalanen

silmadele:
Haapsalu vaksal ja raudteemuuseum, kus leiavad aset sel aastal laupäevased kontserdid.

2 kommentaari:

Iris ütles ...

arrrhhh!

Littlewing ütles ...

Irks! Positiivne ergutushüüe ikka jah oli see :D ????