esmaspäev, 6. august 2007

Kuri proge 2007

4. augustil leidis Hiiumaal, Kuri külas Männiliiva turismitalus arendatud muusika huviliste kogunemine ehk Kuri proge. Olin varasemalt sellest üritusest kuulnud, kuid pidasin seda enda jaoks piisavalt “kurjaks”. Sel aastal saatis üks hea inimene mulle selle sündmuse kohta täpsemat infot ning see mul hamba verele võttiski. Folgilt sai leitud reisukaaslane ning niimoodi sel aastal teist korda mu jalad Eesti suuruselt teise saare pinnale astusidki. Kui ma poleks e-mailiga infot saanud, siis tõenäoliselt poleks teadnudki, et selline asi toimub, sest info liigub suhteliselt siseringis ja tuttavate kaudu ning veebist pole võimalik midagi leida selle kohta.

Mõnusal ühepäevasel üritusel viibis õhtupoolikul ligi 200 inimest, kõik ametlikult registreeritud ning käepaelatatud. Line up tundus esmasel eelkuulamisel igati asjalik ning kohapealgi suuri pettumusi polnud. Rahvast oli täpselt piisavalt ning kuigi osalustasu oli päris kallis ühe õhtu ürituse eest ( 400 kr + oma transport- aiai ai), on hind tegelikult mõistetav. See ja info jagamise viis võimaldavad hoida osalejate arvu kontrolli all.

Osalejad peamised keskealised laste ja naistega mehed ning pealtkahekümnesed progehuvilised, silmasin ka ühte teismeliste noormeeste gruppi. Ning kõik tõsised muusikahuvilised, siin ja seal oli näha kontsertide T-särke, millest ma poleks osanud undki näha, lõkke ääres progejuttu vestvad habemikud (oli ikka 1978 kui see ja see bänd Moskvas käis??), telkimisplatsil erinevatest automobiilidest kõlavad maailmanimed King Crimson, Genesis etc. Üllatuslik ja väga meeldiv oli ka eeskava: murumängude sektsioonis vinüülkettaheide ja progeviktoriin. Viimase ajal avastasin kohalikku kruusateed ning randa, seda põnevam oli tagantjärgi küsimusi kuulata ja kohe vastuseid kuulda. Midagi oleks ise ka täppi pannud, kuigi enamik küsimusi oli välismaiste esinejate kohta. Mõned näited küsimustest: Kes on Ruja loo “Avanemine” autor ? V: Erkki Sven
Tüür. Kes mängis kitarri Gollumis? V: Mihkel Raud. Millise Genesise loo meloodiajuppi on kasutatud mängimisele tulevas Ruja loos “Sügispäev”. Auhinnad olid korralikud, šampusekastidega kokku ei hoitud. Respect korraldajatele vaeva nägemast ja asjalikku viktoriini ette valmistamast!

Esinejatest olid minu jaoks kõige sümpaatsemad peaesineja Morte Macabre ning Luarvik Luarvik!! Mõningaid helgeid hetki pakkus ka Phloxi saksimängija individuaalsoolod aga üldiselt nende vägagi intensiivne free-jazz helikompott mulle väga ei istunud.
Luarvikud meloodilised, kosmilised ning pisut ehk ettearvatavad aga ei kunagi läbinähtavad. Mihkel Kleisi Harmona orel dialoogis kitarriga ja taustal, Lauri- Dag Tüüri “kitarrijutustused” ning Silver Ulviku harmoneeruvad ja pulsseerivad rütmid. Igati arendatud ja põnevad helimaastikud!
Tartu Popi ja Roki Instituut tegi tavapärasemast kahvatuma laivi ning mõjus teiste esinejate kõrval veidi erinevast kosmosest olevat, vaimustust tekitas aga Siim Randveeru sitari!mäng kahes esimeses esitatud loos!!! Veel palun, veeeeel!
Morte`ga (sel korral saatebänd) esines ka rootslanna Emma ….., kes küll väga ilus välja nägi oma heledate kiharate ja pruunide silmadega, kuid minus erilisi emotsioone ei tekitanud. Tekkis küsimus, et miks ta seal on? Kui tahta õelutseda, siis võiks arvata, et tegemist oli kellegi girl-friendiga. Laulis kõik lood rootsi keeles ning viimase loo alguses ka eesti keeles “mullu mina muidu karjas käisin”, üritades publikut kaasa laulma kutsuda. Aplaus oli küll vägev, aga noh…jah…publikust enamus olid ka mehed :D.
Peaesineja saabumise ajaks vahetati välja pillipark ja lava sai uue kujunduse. Kalavõrgud, lehma pealuud, inimese luukere ja küünlajalana funktsioneeriv kolp. Luukere ning poodud nukk. Jne….Pea 10 aastat tagasi plaadi üllitanud rootsi kollektiiv oli PEAesineja. Midagi sellist ei ole varem kuulnud, ning eelkuulates ei suutnud kuidagi ette kujutada, kuidas selline muusika ning
mellotron laivis ja Hiiumaa kadakate vahel kõlab. Aga kõlas! Rahvas läks täiega kaasa.
Kahjuks vedas tihti alt elekter ning “kõige põnevama” koha pealt katkes heli ning lava mattus pimedusse. Mehed laval ei lasknud end sellest aga häirida- panid suitsud ette, trummar jätkas rütmi tagumist ning rahvas reageeris ergutava plaksutamisega. Käsi lööd kokku ligi paar minutit, ning ootusärevus aina kasvas ja kasvas. Leidis aset ka eufooriline hetk, kus kaks neidu pimedas lava ette tantsima jooksid ning seejärel ka kohe elekter tagasitee juhtmetesse leidis!! Ja kõik jätkus pausita. Tunnetuslik, eepiline, kulgev ning kohati raskemaid helisid esile toov (oleks võinud veel karmimaks minna- mõtisklesin pärast sõbraga, et palju mõjutab kuulamisel see, kust ollakse proge juurde jõudnud. Meie “tulime” metali kaudu :P).

Aga mis ma siin ikka seletan, kel vähegi huvi eksperimentaalse roki vastu ja progemeelsust, kuulake ise. Myspace

Luarvik Luarvik
http://profile.myspace.com/luarvikluarvik

Morte Macabre
http://profile.myspace.com/mortemacabre

Ürituse viimaseks esinejaks olnud soomlaste Octopus Syngi psühhedeelilised kitarriväänamised mõjus pärast Mortet veidi lahjana, kuid lubas väga mõnusa nostalgiamomendi- hipid kaverdasid Velvet Undergroundi ja Nico “All tomorrows parties”. Sain aru kust oli pärit üks nelja aasta tagune e-kirja pealkiri- “what costume shall the poor girl wear”. Aga päevane päikesepaiste oli muutunud jahedaks augustiõhtuks ning jahedust kontides ei suutnud lõplikult summutada ka tuttavate tüüpide kahtlase väärtusega moment-liimi lõhnaline Tšehhi puskar.

hommikune “pässide” dialoog lõkkeplatsi lähedusest:
“Kuule, eile said selle viskiga ikka hakkama või?"
"Noh, ma ei leia teda nagu….. ju siis sain jah!”

Kohal oli ka vinüülimüüja ning võin nüüd uhkelt ja ausalt öelda, et olen käes hoidnud järgmisi originaale: Janis Joplin “The Pearl”, Led Zeppelin “III” ja “The Presence”. Aaaaahhhh! Käsi tiba väriseski, rahakott värises ka kui hindu kuulsin. Aga sain kontakti.

Väga sõbraliku õhkkonnaga koosviibimine! Hommikul tervitati mind naabertelgist väljuja poolt, õhtupoolikul pakuti mitmel korral võhivõõraste poolt šampust ja tuldi kallistama :D. Sadamasse hääletades kingiti mulle Zero 7 plaat! Pärisin, mis kollektiiv mängib ja autojuht ütles ning arvas pärast, et võib selle koopia mulle anda.´Mis veel tähelepanuväärne avalikku läbustamist ei olnud, läbustati väga tsiviliseeritult! Mõnusalt privaatne ning esinduslik tõsiste huviliste üritus, kohal olid need, kes seal pidid olema!

1 kommentaar:

Anonüümne ütles ...

Ruja Sügispäevas ei kasutatud mitte Genesise viisijuppi, vaid sama Ilmutusraamatu teksti mis G-e Foxtrotil oli: Ja ingel seisab päikeses/Ja nutab suure häälega.