reede, 31. oktoober 2008

Detsembrikuumus

http://www.detsembrikuumus.ruut.com/index.php?id=10467

"Eesti film ikkagi ju. Eesti filme peab ikka vaatama",
midagi sarnast ütles mulle K, kui Tartu uuest kinost Cinnamon pimedale sügistänavale astusime.

Mulle tundub küll, et esimene asi või siis teine (kui esimene on filmi tegemine), mis filmitegijatel pähe tuleb on kuidas seda müüa. Enneolematud eriefektid ja rahvuslik teemavalik on küll väga toredad, aga publik ootab lugu ja ilusaid inimesi. Võtkem detsembrikuumusest ära noor vapper blondipäine sinisilm leitnant (Sergo Vares) ning hellik leitnandiproua, kes helevalges talvemantlis Tallinna munakividest tänavatel hõljub (Liisi Koikson), mees-päästab-kallist-kaasat-õhtu ja mis siis järgi jääb.....
Ajalooline mäss, kaskadööritrikid, surevad inimesed, palju paugutamist ja muud efekte. Muudest tegelastest võrokesest kindral "vaid kindrali naine on võimsam kui kindral" Põder, kellel kehastuses Tõnu Kark hiilgava rolli teeb.
1924. aasta mässust kõneleva filmi sisse on mahutatud ka pisike integratsiooniprojekt. Peategelase Tanel Rõuguga lahingutegevuses liitub vene rahvusest noormees, kes teatab Lõugu küsimuse peale venelaste hulga kohta, et "Mina olen venelane. Nemad seal on kommunistid".

Kas ilma noorstaarideta plakatil ning ilma Liisi Koiksoni lauldud raadioeetrites kõlava filminimelise loota tuleks sama palju inimesi vaatama patriotismi kasvatavat stoorit?
Ise ka poleks läinud.

Kokkuvõttes siis hästi tehtud- hästi turundatud. Hea meelelahutus.
Eesti filme peab ikka vaatama, eksole ju.

Kommentaare ei ole: