laupäev, 25. oktoober 2008

30 aastat rokihotelli


Pildil vasakul näete minu esimest lapsehoidjat. Helipea plaadile ringe tegema ja rõõmsalt tatsus paari-kolme-aastane põnn rahulolevalt mööda mustrilist vaipa. Aastad olid siis 1983.-85. Sõnad, mida siis sai vanematele piinlikusttekitavalt tuttavate sünnipäevadel esitatud (no ei ole väga siivas kui pisitüdruk laulab, et "aita mööda saada öö", "ta pole ju su isa, kuid ta ise ei tea"), on siiani peas. Sedasama 1983.-nda aasta Rock Hoteli vinüüli sai kasutatud keskkooliaegsetel pidudel koolikaaslaste tantsutamiseks.

Pildil paremal on vastilmunud kogumikku Rock Hoteli aja- ja muusikaloost. Intervjuud ansambliliikmetega sisaldavad järgnevat: kuidas hangiti nõukaajal pille, milline oli tasustamissüsteem, reisidest ja esinemistest, pilte ansambliliikmete erakogudest, väljavõtteid Ivo Linna joonistatud piltidega sõnadevihikust, artikleid ja dokumente ajalooarhiividest. Lisaks lühike bändi kronoloogia.

"Kroolin nagu jaksan", "Kell" ja "Teesklus" vajavad siiani aegajalt kuulamist. Ja "Kohtumistund" ja "Annan alla" ja "Valges kitlis näitsik" ja "Nostalgiline" ja "Jänese boogie" ja "Üksildane rong".....loetelu läheb pikaks vist. Rock Hoteli repertuaarist on pärit ka üks minu arvates ilusamaid eestikeelseid armastuslaule "Laula mu laulu" (Rogers/ Tungal).
Mis on Rock Hoteli pikaealisuse põhjusteks? Kindlasti eestindatud tekstid, kindla suuna (rockabilly) armastus ning ühe koosseisu püsimine. Bänd ei ole kunagi salanud, et nad mängivad tantsuks ning loobunud ka väiksemates Eesti asulates esinemistest.

Rock Hoteli 30. juubeli kontserturnee on praeguseks läbi. Küsite, kas käisin? Ei käinud. Bänd, mis on valdavalt mänginud tantsuks otsustas teha 30-nda juubeli kontserdina. See on nende seisukoha pealt väga OK, aga mina oleksin pannud selga oma täpilise ratasklošš-seeliku, valged sokid ja madalad kingad ning tahtnud jalga keerutada. Ja kuigi kontserdilkäinute meelest oli Rock Hotel endiselt hoos, meeldib mulle siiski neid kujutada ette aastakümneid nooremana.

Aitäh, Mihkel Truman, vaeva nägemast ja koostamast! "Aeg meid muutnud on" on rokiajaloo salvestus ning fännile väärt lugemine :)! Kitarrist Andres Põldroo mälestuste puudumine on ainus mida ehk sellele kogumikule võiks ette heita.

2 kommentaari:

Sun King ütles ...
Autor on selle kommentaari eemaldanud.
Sun King ütles ...

Rõõm kuulda, kui see väike kogumik kellelegi head meelt teeb! :) Andres Põldrooga katkes suhtlus minule teadmata asjaoludel, algul oli ta vägagi koostööaldis.