teisipäev, 30. märts 2010

Virginia Woolfi ei karda me, ei karda me...


Mõnikord on teatrist tulles emotsioon nii üleval ja võimas, et tuleb tükk aega sellest välja tulla. Enamasti ei oska seda kohe sõnadesse panna vaid sõnad tulevad hiljem. Ometi see niimoodi peale NO99 etendust "Kes kardab Virginia Woolfi" polnud. Emotsioon oli võimas. Aga sõnadesse panna ei osanud, tükk aega oli kihelus ja nihelus....ja nüüd kui lugesin viimast KesKus`i, tabas mind äratundmisrõõm. Labane öelda, aga just minu mõtted!
Kahjuks artiklit veebis pole. Seega teen kokkuvõtliku refereeringu.
Kowalsky arvustab numbriteatri Albee tõlgendust kahes arvustuses- vähem nõudliku ja enam nõudlikuma teatrivaataja seisukohat. Ja selle duaalsuse välja toomine ütles välja kõik mu mitmetasandilised sügelevad ja kibelevad mõtted.

1. Toompere paugutab tõesti jõuliselt. "Õelast kiusupunnist avalisilmse poisini, haavatavast kultuurihingest metalse meheni, keda ei koti keegi ega miski. Egobuustist appikarjeni /.../Ning tema kõrvale Orgaanika Emand Maarika Vaarik. Ürgne lavaline jõud, mis ei lahene kunagi suvaliselt sihitud purtsatuseks, on suunatud ja kontrollitud kiir". Nõus. Absoluutselt.

2. a) Miks seda tekst just nüüd ja just praegu teha?
"Kas särava idee ja geniaalse dialoogi taga on ka maailm, mis seal olla võiks, mille me taha mõtleme, suurema kui elu. Või oleme me pimestatud teksti kuulsusest, elava klassiku nimest ja kunagisest Endla Šapiro lavastusest, mida rahvas Tallinnast bussidega vaatamas käis, aga mida praeguseks keegi näinud ei ole.
b) Miks Spiel?
"Et miks need va George ja Martha mänge mängivad? Nahhui neil on vaja ennast ja noori kottida niimoodi? Heast elust lolliks läinud? Ei ole nagu. Muudki pole teha? Aga sellisel juhul jälle- miks pole muudki teha? Lihtsalt tahavad? Miks lihtsalt tahavad? Mis mõttes nagu äää?"

Kowalsky. "NO99 ja Virginia hirmud" KesKus, märts 2010

Nüüd tahaks Linnateatris Eespäeva Martha`t ja Vaariku George`i näha.

1 kommentaar:

Iris ütles ...

Eestisse, teatrisse tahab mina, hoolega, kiiruga...kultuuri siia spordi sekka. tervitan ja kallutan
Irks