esmaspäev, 8. märts 2010

Buena Vista Social Club Tallinnas? Siiski mitte.


Näinud Wim Wendersi dokumentaalfilmi Buena Vista Social Club (1999), muutus tänane päev veel päikselisemaks avastades postkastist kirja teatega, et eelnimetatud kollektiiv esineb 31. mail Tallinnas. Või vähemalt nii kirja päis väitis.
Veidi süvenedes selgus, et tegemist on siiski Orquesta Buena Vista Social Club`ga ning FBI Concert Clubi kodulehte uurides selgub, et Nokia Kontserdimajas toimuval kontserdil astuvad üles Buena Vista Social Clubi algkoosseisu kuulunud trompetist Guajiro Mirabal, lauto virtuoos Barbarito Torres ja kitarrist Manuel Galbán. Ülejäänud 13-liikmeline kollektiiv on vist lihtsalt head muusikud. Naiivne olekski vist loota, et kuumalt Kuubalt maailmakuulsad elu näinud ja kogenud tuntud muusikud siia ugri-mugrimaa jahedasse kevadesse tuleksid. Et neil sellest 10 aasta tagusest dokfilmi tegemise ajast oleks jaksu ja võhmagi, rääkimata sellest, et osad neist musitseerivad ja laulavad juba taevastes kõrgustes.

Pileti ostmine tundub hetkel sama kui osta The Beatles`i või Queeni lugude plaat tundmatu (või tuntud, vahet pole) paani-flötisti esituses. Tribute to Whoever. Second hand muusika.

2010. II pooles on Qrquestral aga teinegi tuur Euroopas, kus nendega koos esineb Omara Portuondo! Peamiselt antakse kontserte Lõuna- ja Lääne- Euroopa riikides. 2010. tuuridest on aga Eesti Skandinaavia riikidest peale Taani ja baltikumist ainus, kus üles astutakse. Kui Omara tuleks Eestisse, ma ei kahtleks pileti ostmises.

Vaatan pigem filmi uuesti, kus Buena Vista Social Club`s laulavad Ibrahim Ferrer ja Omara Portuondo...ja 90-ndates Compay Segundo räägib naistest. Compay silmadest õhkub elurõõmu ja -jõudu ja mööda Havanna tänavaid kulgeb iga oldtimer- romantiku rõõmuks müstilisemaid uunikautosid. Portreedes avanevad küpsete muusikute eluteed ning saame sõõmu Kuuba muusika kirglikkusest.



Kommentaare ei ole: