pühapäev, 22. aprill 2012

Minu Lissabon: top 5


Kevad on hakanud aegapidi ka kodumaale jõudma. Veel 2 nädalat tagasi tuli end kevade ja päikese nägemiseks ligi 4000 kilomeetrit lõunapoole lennutada. Ja siis suures lapsikus rõõmus, 15-kraadises kevades, mantlihõlmad lahti mööda Lissaboni tänavaid hilbata. Palju on muidugi elamusi ja nägemusi, mis siia ei mahu, aga eredamatest meenutustest üks väike edetabel.
1. Alfama
See on üks Lissaboni vanemaid linnajagusid, mille kitsaid tänavaid ääristavad tihedalt kokku surutud heledates soojades toonides värvitud majad. Järsud ja kitsad tänavad ning trepimademed, viivad kord mäest alla, kord ülesse ning äraeksimine on suhteliselt lihtne. Vaated on maalilised ning romantilised, kirikud, nööridel kuivav pesu, siin-seal siseõued ning palju väikseid istumiskohtasid või poekesi. Miradouro`d (vaateplatvormil), mille terassil saab kohvi või kerget napsu tarvitades jõe poolejäävat linnavaadet nautida. Alfamas asub ka kõige rohkem fado-majasid, kus Portugali muusikastiili elavat esitust nautida. Fado on aga niivõrd eriline nähtus iseenesest, et vajab pikemat tutvustamist.

2. Sintra. Serra de Sintra paleed, kirikud, Sintra vanalinn ja paleede pargid. Lähemalt leiab siit:
http://piparmynditee.blogspot.com/2012/04/reisielamusi-kevadisest-portugalist.html


3. Tramm nr 28 & linnajagude vahelised liftid
Lihtsaim viis seitsmel künkal paiknevat süda- Lissaboni avastada on võtta ette sõit linna sümboliks saanud vanaaegse kollase trammiga. Puidust sisustusega tramm nr 28 on kahtlemata üks populaarsemaid turistiatraktsioone ning ka ainus ühistranspordivahend alfamalastele. Kergel kolinal tõttab see kitsastel tänavatel kiirustades mäest ülesse ning alla ning ühendab omavahel Alfama, Baixa, Chiado, Bairro Alto, Graca ja Estrela kvartaleid.
Elevador Santa Justa on tänavatõstuk, mis ühendab omavahel Baixa ja Bairro Alto linnajagu. 32-meetrine tõus on võimalik läbida kas taolise lifti, kondimootori või siis meie kasutatud tasuta metroo elevaatori abil. Rauast valmistatud ning samast materjalist kaunistustega tõstuk ehitati eelmise sajandi vahetuse paiku Gustav Eiffeli õpipoisi Du Ponsard`i kavandite järgi. Vanalinna piirkonnas leidub veel köisraudtee põhimõttel tänavatõstukeid - väiksed kollased trammilaadsed vagunid veavad teid ülesse või alla. Lõbus :)!
1998 aastal avatud okeanaarium on Euroopa suurim ning võõrustab aastas ligi miljon külastajat.
Neli erinevat basseini saavad kokku keskel ning kuigi eraldatud, jääb vaatajale mulje, et tegemist on vaid ühe suure ookeaniga. Muljetavaldavalt suur - 1000 m2 ja 5000 m3 suurune on see akvaarium, nelja 49- ruutmeetrise küljeaknaga, kus erinevaid ringiujujaid silmitseda. Lisaks väiksemates akvaariumides erinevate ookeanide ja merede elustik.
Hiiglaslikud akvaariumid, hüljestele ning merelindudele nagu pingviinid ja lunnid loodud elukohad, jätavad väga sümpaatse ja hoolitsetud mulje. Elukeskkonda loomuliku väljanägemise eest on siin hoolitsetud, akvaariumites on merihobudele seltsiks vastavad veetaimed, varjulisemat eluviisi eelistajatel on võimalik peita end kaljutükkide taha ning pingviinide alal laiutab tükk päris jääd (katsusin ise)! Akvaariumides ujuvad lisaks raidele, väikestele haidele ning igatsugu kaladele ka selliseid tegelasi, kelle kohta võiks arvata nagu oleks nad ammu juba maamunalt välja surnud. 4-5 m kõrguse klaasseina taga on päris tore mõne taolise tüübiga tükk aega tõtt vaadata.

5. Pasteis de Belem ( + galao)
Palju muna sisaldavad lehttaignast keedukreemiga küpsetised viivad keele alla ka saiakestepõlguril. Eriti maitsvad on nad teeklaasis serveeritud piimakohviga, mille nimi on galao. Tavaliselt joovad portugaallased oma kohvi nagu ka teised lõunarahvad imepisikesest tassist väga kange espressona. Kohvi tellides tasub seega alati täpsustada, mida kohvi all silmas peate.

Vaid ühe asja eest tuleks väga külalislahkeid ja sõbralikke portgaallasi nahutada - kingaparadiisides, kus hulga imelisi ja värvilisi mudeleid, lõpevad suurused 40-ga. Samuti ka kleidipoed on orienteerunud ennast enamasti lõunamaistele suurustele ning ilusad erksad mudelid mulle selga ei mahtunud. München, mille kaudu koju lendasime, osutus see-eest aga täielikuks kingaparadiisiks ja selle suve uued kingapaarid on ostetud :)!

Kommentaare ei ole: