neljapäev, 21. juuli 2011

Rahupaik suurlinnas- Kew royal botanical gardens

Kui Brittide multikultuurses pealinnas turistimine ära tüütab, siis soovitan aega veeta ühes maailma kuulsamas aias, millel 250 aastat ajalugu ning kus siiamaani tehakse ka teadustööd. Kew Royal Botanical Garden asub kesklinnast veidi rohkem kui pooletunnise tuubisõidu kaugusel, kuid sinnajõudmine on kindlasti vaeva väärt. See on koht Londonis, kus ajaloost, shoppamisest ja rahvamassidest pisut pidetud rändurid taas saavad oma rahu ja rõõmu leida.

Botaanikaaial on väga korralik veeb. Kuna aed on nii suur ja eriti kui aega napib, tasub enne kodulehe abil enda jaoks prioritiseerida, kas motivatsioon kisub vesiroosimajja, puude otsa turnima või hoopis arboreetumisse. Maailma suurema elavate taimede koguga aias leidub ohtralt silmailu pakkuvaid lilleaedu, põnevust ja lustimist lastele, kohvikuid ja piknikuplatse, metsasalusid ning ka vaiksemaid salapaiku, kus omaette olla.

Olenevalt aastaajast on õiteilus erinevad aiad. Aprillikuises Kew`s istusin aia tagumises nurgas hulga õitsevate Bluebell`ide vahel rohus ning vaatasin, kuidas lähedalasuva Heathrow lennukid üle pea vihisevad. Seekord oli aia kaart-voldikul esile tõstetud rosaarium ning mitu teist hooaja-aeda. Keset aeda jalutasid rahulikult paabulinnud, kes end pildistavatest inimestest põrmugi välja ei teinud.

Kõige mõnusam oli seekord okaspuudemetsas, kus liike erinevatest maailmajagudest. Sekvoiametsas leidus mitu rahulikku pinki, kus silmad sulgeda ning puudele kinnitatud kõlaritest hääli kuulates kujutleda, et asudki ehtsas põlispuudemetsas. Puu on nii suur, et sinna alla võiks ehitada väiksele perekonnale sobiva koja. Okstest moodustuvad peaaegu seinad ning suur-suur sõber kaitseb ja hoiab Sind vaenlaste ja vihma eest.
Leidsin ka mitu rohelist rahupaika, mõlemas vesi voolamas. Üks luuletuse ja pingiga tiik bambusevõsa vahel ning teine ringikujuline lehtla purskkaevuga keskel, mis sisaldas metallist skulptuuri, kus vesi voolas alla meloodilise sirinaga.

Interaktiivne mängutsoon Climbers and creepers ning rada puude tipus jäid seekord avastamata. Mitte, et rohelusest väsiks, vaid aed pandi kinni, misjärel hakkas seal suvine kontsert - seekord siis Blondie live!

Vesiroos "Kew`s Slowaway Blues", Nympheae

Kommentaare ei ole: