pühapäev, 31. juuli 2011

Film Bardsongs - üks parimaid palu Viljandi folgilt

Läksin Viljandi Pärimusmuusika festivalil laupäeval Kultuuriakadeemiasse vaatama filmi gruusia pärimusmuusikast ja tantsust, aga juhtus üks neid olukordi, kus oodatu ei saanud teoks aga juhtus hoopis midagi iseäranis toredat (toredamat?). Film "Adila" ei jõudnud Batumist kohale, kuid toreda filmielamuse pakkus hoopis asendusfilmina näidatud "Bardsongs" (2011), mis korraldajate sõnul tuleb näitamisele järgmisel folkfestivalil. Soovitan soojalt seda linateost kõigile, kes naudivad muusikat, armastavad lugusid ning on loomu poolest otsijad. Muidugi ka loodus pakub silma rõõmustavaid vaatepilte, sest film on ülesvõetud Indias ja Malil. Jättes käsitlemata kultuurilised erinevused, käsitleb Sander Frankeni film "Bardsongs" seda osa inimesest, mis meil kõikidel on ühine.

Kolmest loost, mida jutustatakse vaheldumisi nii muusika kui pildikeeles, meeldis mulle enam esimene, kus peategelane ei andnud hinnaguid saatuse keerdkäikudele vaid usaldas seda. Tema arvamus saabunud ebaõnnele, mida filmis esialgu teised ei mõistnud - "ei ole (veel) teada, et juhtunu halb on", - osutus mitmeid kordi tõeks. Niisiis, usaldagem saatust, sõbrad.
Moosekantide poolt esitatud muusikapalad ning nendega vahelduvad lood pildis, olid sõlmitud kompositsiooniliselt oskuslikuks tervikuks. Kordagi ei hakanud igav ega olnud venimist. Kangesti tahaks kõik ära jutustada, aga siis poleks ju enam huvitav kellelgi filmi vaadata. Olgu veel öeldud, et lisaks saatuse usaldamisele, juhtub filmis igavese tarkuse otsimine ning iseenda ja oma lähedaste usaldamiseni jõudmine.

Neljanda loo jutustas peale filmi üks VPMF-i peaesineja jutuvestja Jan Blake, kes korraldajate palvel enda vastuse andis filmile :). Ka see lugu ei jäänud oma kaasahaaravuselt filmilugudele alla, olgugi jutustatud vaid ühe inimese poolt. Jamaica päritolu vormikas jutuvestja oli sedavõrd kaasahaarav, et kui ta rääkis mahlastest aprikoosidest, võis peaaegu tunda nende lõhna ning aimata kaugustest siiapoole kappava kaameliajaja hobusekapjade alt tõusvat tolmu. Elamus!

Kommentaare ei ole: