teisipäev, 5. jaanuar 2010

James Cameroni "Avatar" (2009)

Ma teadsin päris hästi, mida ma vaatama lähen. Kui ekraanile tuleb mega-eelarvega Hollywoodi blockbuster, mille eriefektid on unikaalsed ja eepilisus paljukiidetud, ei saagi oodata, et liiga palju oleks vaeva nähtud tegelaste mitmetahulisuse ja süžee usutavusega. Mis siin ikka küünitseda, loogikavigu ja paralleele inimajaloos varemtoimunuga ja praegu toimuvaga otsida. Need on liiga ilmsed. Metsik Lääs sai hävitatud ja Iraagis on endiselt sõda. Looduslähedus hea, liigne tehnika- ja rahalembus ning vägivald paha. Skeemid on lihtsad ja loojutustamisega James Cameron seekord liigselt ei hiilga.

Ma võin endale lubada endale kergeid naeruturtsakuid kui ameerikamaa sõjard-terminaator ei lämbu, ei põle ega sure. Või kui avatarikehas hulljulge mereväelane, vast-leitud kogukonnast väljaheidetuna taltsutab kogukonna usalduse taastamiseks kõige bad-ass`ima motherf...eri- lendkoletise turok macto. Ja samas suuril silmil jõllitada Pandora imetabast loodust ning siniste humanoidide graatsilist ja paindlikku liikumist.
Pikemalt Pandora elanikest na`vi- dest on kirjutatud siin. Mulle tunduvad nad esindavat tänapäevase kehakultuse ning eelistatud kehatüübi ikooni. Loodusrahvas loomulikult ei saaksi olla muudmoodi kui üdini lihastes, kuid jälgides kehaproportsioone on nad ka ülipikad, ja ülisaledad. Kunstitundidest on meeles, et keskmise pikkusega inimese kehapikkusesse peaks pea "mahtuma" 6,5- 7 korda. Na`vi`del oleks see proportsioon aga ligi 10 või üle selle ning neid naisi ei kujutaks kitsaste puusade ja suht olematute rindadega kuidagi ette lapsi elule kandmas. Kui Pandora universum on ideaal, mille poole püüelda, siis kas see on meie ettekujutuses ideaalne kehatüüp? Sülelapsi ja imetavaid emasid Pandoral muide näha ei olnud.

Tähelepanu väärib Cameroni loodud uus universum - loodus, selles elav rahvas ning nende kultuur. Endisele bioloogile pakuvad ka väljamõeldud taimed ja loomad parajalt huvi. Visuaali-, bioloogia- ja fantastikahuvilistel tasub kindlasti tutvuda Pandorapediaga, mis tutvustab lähemalt fantaasiaplaneedi elustikku ja selle olemust. Planeet, mille elustik funktsioneerib kui närvisüsteem ja millel on võimalikud sümbiootilised suhted kõikide organismide vahel- see on midagi uut.

Avatar on film, mis pakub rõõmu nii meestele kui naistele- leidub ohtralt visuaalilu, kerget romantikat, võimsaid masinaid ning tulevärki ja mürglit. Ja on väga pro-science!!!
Tervikuna kaasahaarav visuaalne vaatemäng ja hea meelelahutus.

4 kommentaari:

=E= ütles ...

Heh, ei sünnita seal keegi - selleks on sümbioodid. Panevad oma patsiotsa kuskile murusse ja sealt kasvabki muna välja. =)

Littlewing ütles ...

Väga figuurisäästlik indeed :D. Ja räägime jälle kehakultusest.

snobe ütles ...

Pagan, ma ei tea...ehk on see liiga stubborn, ent ma ei võta kätte Harry Pottereid ja ei vaata ka Avatari. Ma ei oska seletada ka seda kerget vastikustunnet, mis tekkis Avatari trailerist, võib-olla kokkukuhjatud klisheed? USA filmid on 99,5% mu meelest ka garbage nagunii, kas mul on eelarvamused?
Hetkel vaatan midagi sellist -- "Sans toit ni loi "
Delicious

U

Anonüümne ütles ...

Wvo g jho r xxx, sex. Yct h, fig qqpghd|nki yfosihj p el vo.