reede, 3. juuli 2009

Intiimne kontsert Leigo järvede vahel

Öö Paala järvel Viljandis. Ikka folgiaegu.


Ansambel Jäääär kontserdil pole ma käinud päris tükk aega. Mingi aeg sai neid omajagu kuulatud ning siis just pigem vanemat materjali. Seetõttu oli 2. juulil Leigo suvekohvikus toimunud akustiline kontsert üle aastate mõnus elamus.

Leigo talu õuel asuv suvekohvik on romantiline kontserdipaik oma maakividest majaga, lepasuitsu ja roosipõõsaga akna all. Piisavalt rahulik ning kodune Jääääre enamasti mõtisklevate lugude jaoks.

Repertuaaris domineerisid Heiki Kalle viisid ja Indrek Hirve sõnad. Ma ei teadnudki, et kunagine kassett „ÖÖ on ÖÖ“ on nende autorite loomingust koostatud. Pigem on meelde jäänud lood esitajate järgi, aga eks see paistabki tänapäevane trend olema, et esitaja saab autorist valdavalt enam tähelepanu.

„Telegramm“ on suurepärane näide laulust, mida kasvad mõistma alles aastate jooksul. Keskkooli ajal tundus see mulle tüütu ja kurb laul. Viidingu sõnadega „Armastuslaul“ Jaan Söödi kähisevavokaalses esituses paneb mind alati heldima, samuti Hirve sõnadele Söödi viisistatud „Suur nukker kuu“. Tõnis Mäelt külalisena seekord üllatas suupillimängu (braavo!) ning sellise ekspressiivse esitluslaadiga, mis sel korral mulle sobimatu interpretatsioon tundus- „Üks tüdruk nutab hommikuti õues“ kõlab veenvamalt mu meelest linti lauldud versioonis, kus hääletugevusega üle ei pingutata. Suupillimäng aga taaskord tõestamaks, et (urban)folgist bluusini ja vastupidi polegi nii pikk maa :).

Kontsert hilines üle poole tunni. Kas selle pärast, et tõsta publiku ootusärevust või jätta enam aega toidu ja joogitarbimiseks? Kui ma ootamisest tüdinult toolil nihelesin, siis arvasin küll, et pigem teisel põhjusel.

lihtsad asjad kergelt käes, nende väärtust siis sa näed
kui nad on sul läinud käest ja oled ilma
lihtsad mehed, naised ka, nende väärtust hinnata
oskad siis kui pole neid ja oled üksi

homme parem kui eile, päev su pihus kui vesi
voolab läbi sõrmede ja läinud ta on
vaata tubades ringi, märka väikesi asju
mis on rohkem väärt, kui aimatagi sa tead

Tõun/ InBoil " Oota:" 2003

PS: kuna pildid on fotokas ja ei taha sealt välja tulla, näete seekord Paala, mitte Leigo järve ääres toimunut.

Kommentaare ei ole: