reede, 11. juuli 2008

Rock Werchter 3.-6.07.08 Belgia vol 1.

Nonii....
Kott lahti pakitud, pea-aegu välja magatud ning kohaliku elu-oluga taas kohanetud. Siiani ei jõua end kiruda, et fotoaparaadi koju jätsin, et mugavam ja muretum oleks kulgeda. Samas sõber internet pole siiani vist kunagi alt vedanud ning on võimalik ka teil silma heita nähtule.

Järgnevalt ülevaatlikult kõigest, mis minu silma, kõrva ja ninasse jäi nelja päeva jooksul Belgias festivalil Rock Werchter 2008.

Lennujaamas veedetud öö kahetunnine uni, õrn nälg ja ergutuskülmarohi (et ma päris ümber ei kukuks) tekitasid festivaliplatsile jõudes kerge šoki. Seisime kolmveerand tundi meeletus massis, et platsile sisse saada ning seejärel nägin ma kohe palju rohkem inimesi korraga kui kunagi varem ühelgi üritusel. Veidi Counting Crowsi, Nationalsi ja Mikat ning kerge paduvihm. Proovisin küll Pyramid Marquee telki murda, kuid mingid nõmedad itaallased puksisid mind konkreetselt räästa alla ning läbimärja ja väsinuna otsustasin "pidu" telgis jätkata. Liitusid eestlased naabertelgist koos veini ja võileibadega ning Lennyt, REM-i ja Chemical Brothersit kuulasin juba läbi une telgist.
Kahetsen, et kustusin aga samas tundes oma unevajadusi, pidasin ülejäänud päevad väga hästi vastu. ~80 000-ne mass nõuabki veidi kohanemist. Kõige viimasel päeval Becki ajal uidates kaifisin täiega festivaliplatsi avarust ning üksiku kulgeja anonüümsust festivalil.

Teisel päeval olin värske kui kurgike ning startisin "varajase ärkajana" üksinda platsile toimuvat avastama. Sai selgeks kõik kahe jalgpalliväljakusuurusele festivaliplatsile (vabandust, mul on vilets ruumiline mälu, äkki oli suurem) ära mahub- kaubandusnurk, joogi ja toitlustusboothid, talongiputkad, toiletid jne.
Räägin esmalt üldisest festivali olustikust ning siis pikemalt muusikalistest ja muudest elamustest.
Vaade platsi keskelt pealavale. Foto Danielle Millea

Toidu ja joogi jaoks oli välja mõeldud talongisüsteem, kus enne pidi soetama talongid sularaha eest ning seejärel sai putkadest jooki ja sööki hankida. Järjekorrad muutis see olematuks, kuigi alguses tundus suhteliselt ebamugav, harjus kiiresti festivalivaluutas (1 toidubon= 1 EUR, 1 joogibon = 2,5 EUR) arvestama. Toiduvalik friikatest (2 bonbon`i), pitsa, türgi toidu, hotdogide, burkside, pasta, vegetariaanivoki, võileibade ja vietnami kiirtoiduni (8 bon boni). Kanget alkoholi platsil ei müüdud. Belgia õlletootja Stella Artoisi putkast sai kokakoolat, vett, õlut ning krieki (väga maitsev kirsiõlu). Ei puudunud võimalus ka piimatooteid või värskeid puuvilju tarbida. Selleks tuli aga veidi rohkem välja käia. 20 kokkukorjatud topsi eest sai recycle`i punktis 1 joogiboni. Ökofestival ikkagi :).
Jookide liitrihinna arvutamine selgitas, kui kallis joogitarbimine on, aga karastusjookidest ei suutnud ma loobuda. Kõige maitsvamaks kujunes väljaspool festivaliala toidutänaval (korrutage Viljandi folgi toidutänava pikkus kümnega ning pange veel veidi otsa) türgi putkas müüdud 5 EURine pita :).

Tualetid festivalialal olid puhtad ning neid oli piisavalt, järjekorrad praktiliselt olematud, käsi sai pesta ning jagati wc paberit (õpi rabarocki korraldaja!).
Ja nüüd midagi nuusutajatele. Suurem osa toitudest valmistati kasutades toiduõli ning toidutänaval hõljus pidevalt päris ebameeldiv rasvahais. Festivalialal levis viimastel päevadel kergelt hapukas lehk kõigest sellest, mis sinna prügikasti mitte üles leidnud kodanikud, olid poetanud. Eelmise aasta põuaga olevat vängem lehk olnud ka telklaagris, kuid kohati sadav vihm, sel aastal meid sellest säästis.
Prügikaste oli laagriplatsil vähe ja need olid sellised lahedalt omamoodi- jänkud ja porgandid. Vahva nipp inimestele nende kasutamist meelde tuletada oli suurelt ekraanilt bändide vahel vilgutada sõnumit - Feed the rabbits! Sama sõnum oli ka piimatoodete ja muude toidukraami putkade peal.

Sellest hoolimata oli ka kodanikke, kes jänkusid ei toitnud ja viimastel päevadel võis plast ja paberlöga otsas jalutada. Mingid briti ambaalid tegid Kaiser Chiefsi ajal ka pisukese lõkke trashist üle ja kargasid käratsedes selle ümber. Muidu ei näinud kaklemisi, kraaklemisi ning ka turvamehed passisid vaid lavaesistes kanalites, mis rahvamassis kimpusattunute kiireks väljatoimetamiseks mõeldud.
Purjus ja ebameeldivaid inimesi kohtas minimaalselt, küll aga vääris tähelepanu fakt, et jointe keerati ja savutossu oli tunda festaril praktiliselt igal kümnendal sammul. Nojah, Holland pole kaugel.

Ole sa tsiviliseeritud festival või mitte, ambaalid röögivad öösel telklaagris ikkagi. Seetõttu on kas kõva kärakas või kõrvatropid väga vajalikud atribuudid.
Üldiselt olid laagritingimused väga head, kogu aeg on kättesaadav vesi ja tasuta WC. Väikse bonboni eest sai kasutada ka paberiga "tsiviliseeritud inimese" tualetti ning käia duši all (seisin pühapäeva hommikul tund aega dušisabas, aga puhtaks saamine võrdus täiesti mõne pädevama muusikaelamusega sellelt festarilt).
Laagreid oli päris mitu, valida suuruse ja festivaliplatsi läheduse järgi, tõenäoliselt oli igal laagril eraldi korraldaja, sest facilities`id olid erinevad. Meie elasime "pisikeses" C1-s, mis festarialast vaid 7-10 min kaugusel (liikuda tuli enamasti ikkagi massides mööda toidutänavat, muidu oleks saanud kiiremini).
Mõned laagrielanikud ei oska ka enda järelt prügi selleks spetsiaalselt jagatud ökokottidesse toppida, peale telgi kokku pakkimist. Kottidest veel- ühes teises laagris jagati trashi pakkimiseks suurepäraseid kotte, millele tootjafirma suurelt peale kirjutatud. Selleks oli SITA. Hunnitu, kas pole :).

Vaade poolele lavaesisele. aitäh http://portfolio.sudpresse.be/ !

väike ellujäämisretsept algajale hiidrokkfestivali külastajale:

- kummikud ja vihmakindel riietus on must be!
Tuhanded tallavad ka suhteliselt väikse vihma korral ala kiiresti poriks.
- päikesekreem! Te ei kujuta ette, kui kiiresti ja märkamatult võib oma naha ära põletada.
- kõrvatropid aitavad hästi nende troppide vastu, kes öösel telklaabris röögivad.
- külmarohu omamine telklaabris ei tee ka paha :).
- piisavas koguses sularaha, und ja kohanevat suhtumist ümbritsevasse võimaldavad kõike kenasti nautida!

Kommentaare ei ole: