neljapäev, 24. juuni 2010

Mitmekesine Montreal

Kui peaks leidma ühe sõna millega iseloomustada linna, kus praegu viibin, siis Montreal on kindlasti mitmekesine. Kõik need erinevatest rahvustest tegelased, kes siia emigreerunud on säilitanud osakese oma rahvuslikust identiteedist. Nii leiab siit latiino kvartali, Little Italy, hinnalinna ning kõiksugu rahvaste kööke. Esmapilgul hakkab silma graffiti ohtrus linnapildis ja nii kahju kui see ka ei ole, kerjuste rohkus. Istuvad tänaval topsidega või kõnnivad kesklinnas autode vahel, põlisrahvaste esindajad peamiselt. Kuuldavasti ka 30-kraadise külmaga (samas võimalik ka varjupaikades aega veeta). Alkohol, kultuuriline kohanematus ja Kanada 19. sajandi ja 20. sajandi I poole assimileeriv poliitika on teinud kunagistest uhketest karusnahavahetajatest sotsiaalsed heidikud.

Kodulinn Tartuga seob Montreali mägi, samuti kui meil on siin linna keskel suur roheala - Mount Royal, kus kuuldatavasti lisaks hunnitutele vaadetele saab harrastada kõiksugu sporte. Pargid montreallastele meeldivad, neid leiab siin praktiliselt iga 10 minuti jalutuskäigu kaugusel ning seal on ka päevasel ajal mitmeid chillivaid kodanikke. Oravad parkides on julged ning lahutavad lahkelt meelt turistidele paraadfotodeks poseerimisega, nagu ma isiklikult eile Jeanne- Mance pargis veendusin.

Mida veel?
- 1967 toimus Montrealis World Expo ning selle tarvis ehitasid kohalikud saare!!
- Leidsin vintage kleitide poe ja imelisi kleite, millest kahjuks ilusamad minuga liiga suurepäraselt ei ühildunud.
- Kui rahakott ripuks puuga seljas, siis võibolla oleksin praegu 1972 aastast pärineva haute couture Jackie O stiilis kollase suvekleidi omanik- veel üks pood, kus müügiartikliks kunagi moelavadelt läbi käinud kehakatted.
- Jazzfestivali lavad kerkivad. Õigemini asendatakse eelmise suure festivali sildid jazzi omadega. Linn investeerib päris suure hulga raha, et suvel festivalidega turiste meelitada, mitmesuguseid festivale on järjest lausa mitu :).
- La Distillerie pubis pakutakse kokteile liitristest purkidest. Üks "väike" Mohito ja võidki olla "canned in Canada". Liigselt ei kurda.

1 kommentaar:

Iris ütles ...

ilus, mul on absoluutselt hea meel. goo girl..go