kolmapäev, 10. veebruar 2010

Väljendusvabaduses kaotsi läinud

"Tereza meenutas invasiooni esimesi päevi. Kõikides linnades võtsid inimesed maha sildid tänavanimedega ja maanteedelt kõrvaldasid nad linnanimedega teeviidad. Maa muutus üleöö nimetuks. Vene sõjavägi eksles seitse päeva mööda maad ringi ega teadnud, kus ta asub. Ohvitserid otsisid ajalehetoimetuste, televisiooni ja raadio asupaika, et neid asutusi okupeerida, kuid nad ei suutnud neid leida. Nad küsisid inimestelt, kuid nood kehitasid õlgu või teatasid valesid nimesid ja valesuundasid"

"Olemise talumatu kergus", Milan Kundera

Kundera kuulsaimas romaanis põimuvad kommunistliku reziimi taustal omavahel inimeste ihad, armastused, unenäod, kahetsused ja unistused. 1960-ndate viimaste aastate sündmused Tšehhis on inspireerinud Tšehhi päritolu maailmakuulsat inglise näitekirjanikku Tom Stoppard `it, kelle 2006 aastal kirjutatud näidend "Rock`n`roll" veel hiljuti oli teater Endla mängukavas. Näidend räägib vabadusest, revolutsioonist, identiteedist, armastusest ja rokkmuusikast ning nende vahekordadest ning on ühtlasi üks minu viimaste aastate suurimaid teatrielamusi. 1968 loodi Tšehhoslovakkias bänd Plastic People of The Universe, mis oma vaba väljenduse sooviga sattus vastuollu kommunistliku reziimiga, hoolimata sellest, et neil polnud taotlusi riigivastaseks tegevuseks. Võimud pidasid põrandaalust rokkmuusikat rünnakuks ametlikule kultuurile ja bändi algatajad saadeti selle eest 20 aasta jooksul neljal korral türmi. Sarnane ahistav olukord sünnib ka Kundera romaanis Tomaš`ga. Mees ei nõustu tagasi võtma enda kriitilist kirjutist reziimi kohta ning langeb seetõttu ametiredelil kirurgist algul jaoskonnaarstiks maapiirkonnas ja seejärel aknapesijaks. Niimoodi juhtus tol ajal paljude teistegi intellektuaalidega.

Kui jalg, käsi või pea ei valuta, siis miks unustame tunda rõõmu sellest, et me oleme füüsiliselt terved? Millal tundsid viimati rõõmu enda vabast väljendamisest?

Plastic People of The Universe esineb siiamaani muide (pikem paus oli 1988- 1997).



Kommentaare ei ole: