laupäev, 12. detsember 2009

PÖFF pakkus ka seekord häid muusikafilme


Kui noormees Mels (kes on nime saanud Marxi, Engelsi, Stalini ja Lenini järgi) komnoortega lääne dekadentliku muusika ja riietumisstiili järgijaid kimbutama läheb, kohtab ta silmipimestavat neidu, kellesse armub jäägitult. Siit saab Melsi jaoks alguse iseenda, muusika, stiili ja armastuse otsimise aeg ning meid juhatatakse sisse värvikirevasse uude Valeri Todorovski filmi "Moevennad" ("Stilyagi" või "Hipsters" inglise keeles).
Vene keelega sinasõbrad võivad tutvuda ka filmi ilusa ja infoohtra veebiga.

50ndate keskme ning nõukogude eluolu hallus vastandatakse pulbitseva džässi ning rokenrolli ja stiilsete riiete järele janunevate noortega. Spekulantide abiga hangitud riided, keelatud muusika ja peod ning kaasaja nõukogude moraalinormidest erinev seksuaalsuse väljendamine kirjeldavad siin filmis noorte mässumeelsust. Sving ja rokenroll panevad jala tatsuma. Hirm aja repressioonide pärast on vanematel, kuid seegi on enamasti naeruks pööratud.

Ei puudu teravmeelsed detailid, hea muusika ning muhedad tantsunumbrid. Rohkelt on vaeva nähtud stilistikaga. Ajastutruudus jääb muidugi stilistikale alla, aga enamikule möödunud kümnendite elulaadi kajastavatele filmidele võiks seda ette heita. Siiski me ei ole mitte ajalooklassis vaid kõige levinumal viisil meelelahutust saamas. Ma ei mäleta, et oleksin näinud mõnda väga sügava sisuga muusikali - üldse ei kurda. Filmis mängib naispeaosa filmist "Lilja4Ever" tuttav Oksana Akinšina, kes väidetavalt eestimaist päritolu.

Venelased on hakkama saanud lõbusa ja humoorika nooruse elurõõmu ülistava filmiga. Finaalist leiame viiteid tuttavate kümnendite stiilidele ning veendumuse, et elame suurepärasel ajal. Massikommunikatsioon, kättesaadav informatsioon ja tarbijavalikute paljusus lubab meil arendada oma identiteeti just selles suunas, kui soovime. On vaid tarvis julgust olla mina ise.


Kommentaare ei ole: