laupäev, 5. detsember 2009

Katalin Varga

Katalin Varga (Rumeenia, Ungari, Suurbrittannia) on Peter Stricklandi 2009. aastal valminud debüütfilm.

Meeleolu loovad romantilised külamaastikud ning loodusvaated. Rahulikus tempos kulgemine ning kohati ähvardav muusika muudab filmi jälgimise paranoiliselt staatiliseks. Käsikaameraga üles võetud pildi kõikumine ajaks hulluks kõik vähegi epileptilised inimesed. Mitmetest steenidest kajab vastu häiriv spliin.

Õõv traagilise sündmuse mõjust, mis põimnud ühe naise argielusse ja tegemistesse. 10 aasta pärast jätab selle tõttu 2 inimest enda elu. "Katalin Varga" paneb meid juurdlema õigluse ja moraalsete dilemmade üle. Kas on olemas õigustatud vägivalda? Usuga seotud lunastuse teema jääb aga sekulaarsetele ugridele tõenäoliselt mõistmata. Nii mullegi.
Filmitegijad on teinud head tööd osatäitjate valimisel. Kõik tüübid on väga ehedad ning sobivad unenäolisesse tänapäeva maailma, kus autode asemel veel hobuvankriga sõidetakse, oma igapäevaseid askeldusi tegema (autod on vaid väljastpoolt "lugu" tegelastel- politseinikel) Säravaim osatäitja muidugi rätti kandev külanaine Katalin Varga- 10-aastase poja hoolitsev ema, kes muutub järgmistes kaadrites suitsuste silmadega ahvatlevaks vambiks, kes kättemaksuinglina omakohtu-õiglust teostab.
Ühe vägistamise lugu jääb tükiks ajaks hinge kriipima. Eriti kriipiv paadistseen, kus Katalin oma kunagisele vägistajale ja tolle uuele noorele naisele enda lugu ja detaile aastatetagusest sündmusest jutustab. Uus naine sooritab enesetapu, vägistamise pealtvaatajast sõber läheb Katalini käe läbi mullatoidule. Filmi järsu lõpu tõttu ei saa me teada, mis saab kuritöö korda saatnud ning politseinike poolt tabatud Katalinist ja mis tema pojast.
Rusuv ja õõvastav on see brittide tehtud Ungari- Rumeenia kunst.

Kommentaare ei ole: