pühapäev, 18. märts 2012

Kui nafta otsa saab ehk 3 reisiraamatu-soovitust

Suhkrupeamägi, Rio de Janeiro, Brasiilia.

"Kui nafta otsa saab ja me kõik kodusteks jääme, siis lohutab mind, et olen natukenegi näinud, kui ilus on maakera koos kõigega, mis sealt pealt leida võib".
Mele Pesti, "Mate ja miljon mahla", lk 199

Selleks, et end harjumuspärasest elust aastaks lahti rebida läks perekond Raudnaskidel tarvis lisaks tahtmisele ligikaudu 22 400 eurot, hulga eeltööd internetis ning portaali couch surfing. Meieni jõuab nende aasta jooksul kogetu nii teksti kui põnevate piltide abil raamatust "Samba, sake ja tšillikaun" või siis blogist. Veidi rohkem kui kolmsada lehekülgi sisaldavad väikse lapsega reisiva noore perekonna reisielamusi, portreesid kohatud võõrustajatest ning retsepte maailma erinevatest paigust: Brasiilia, Argentina, Tšiili, Austraalia, Samoa, Malaisia, Tai, Vietnam, Hongkong ja Hiina, Jaapan. Fotod on hea kvaliteediga, retseptid illustreeritud toidupiltidega ning kogu reisikirja stiil jutustav, kirjeldav ja väga positiivne. Analüüsi siit ei leia, pigem selline elamuste ja toredate lugude jagamine.

Veidi erinevat lähenemist on kasutanud Mele Pesti ja Kristjan Hansen, kelle 9-kuine rännak Lõuna- Ameerikas, on realiseerunud kaante vahele raamatus "Mate ja miljon mahla". Piltide asemel on väiksed joonistused. Stiililt blogilik ning reisijuttude ridade vahelt terendab sõbralikult siit- sealt autorite enda elufilosoofiat ja kultuuritarbimist. Analüütilisem ning elavamate võrdlustega. Lisaks mõned kohalikud filmi ja muusikasoovitused, muusikat leiab ka nende blogist siit. Raamatut lõpetav essee "reisimisest kui tillukesest revolutsioonist", pakub pinget inimestele, kes naudivad pidevat maailma mõtestamist ja ümbermõtestamist. Vaheldumisi kirjutavad reisisellid on maad mõõtnud Argentiinas, Paraguiais, Boliivias, Tšiilis ja Brasiilias.

Kui kaks eelnevat teost pigem kirjeldasid reisisellide isiklikke elamusi, siis reisijuhima tiitli neist kolmest saab anda Liis Kängsepa "Brasiilia - kired ja kontrastid" raamatule. Muidugi aitab kaasa see, et keskendutakse ühele riigile, kus autor on mõnda aega ka ise elanud. Nii see kogemus, kui Liisi tundlik ajakirjanikusilm ja kirjasulg, muudavad lugemise vägagi sujuvaks ja nauditavaks. Lisaks autori enda fotodele on siin kasutatud Corbis/ Scanpics pilte ja rohkem kirjeldatakse kultuurilist ning ajaloolist tausta, lisaks siin- seal ka juhiseid turistile kuidas antud kandis hakkama saada (mõnes kandis ka kuidas paljaks varastamata jääda). Kahtlemata jääb 176 lehekülge liiga napiks, et kogu 8 miljoni ruutkilomeetri suurust Brasiiliat kirjeldada, aga inspireeriva teretutvuse saab sõlmitud.

Kommentaare ei ole: